Sälj fakturor och få bättre likviditet

När ditt IT-företag börjar få dålig likviditet är det dags att ta reda på varför och se om det finns något man kan göra åt saken. Dålig likviditet kan bero på många saker, men en vanlig orsak är att fakturorna inte betalas i tid. Genom att sälja fakturorna förbättras likviditeten markant och företaget kan på så vis ta sig an större utmaningar.

Varför sälja fakturor?

När man har sålt något på faktura har kunden en viss tid på sig att betala. I de flesta fall betalar kunden för sin vara eller tjänst, men ibland kan betalningen utebli av olika anledningar. Oavsett om kunden inte kan betala, har glömt eller struntar i att betala sin räkning så är det något som påverkar företagets likviditet negativt. Därför är det bra att möjligheten att sälja fakturor finns för företag som har bättre saker för sig än att vänta på att få betalt.

När man säljer fakturor till ett factoringföretag, köper företaget fakturorna och tar hand om resten. Beroende på vilket företag man säljer sina fakturor till, så kan det kosta olika mycket att få sina fakturor sålda. Företaget som köper fakturorna vill ju så klart ha något för att de köper dem och det brukar handla om en viss procent av beloppet för fakturorna som factoringföretaget vill ha.

När man säljer sina fakturor får man betalt direkt för det man har sålt och slipper tänka på om eller när kunderna betalar. Factoringföretaget tar hand om eventuella sena eller uteblivna betalningar åt dig då det är de som vill ha betalt från kunden. Man kan även belåna sina fakturor om man exempelvis behöver låna till investeringar inom företaget. Fakturorna används då som en säkerhet för lånet och kan vara ett bra alternativ när man behöver pengar snabbt och säkert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *